Sağlık Kurumları İşletmeciliği - Program Hakkında

Öğrenim Dili: Türkçe Hazırlık: İsteğe Bağlı Puan Türü: YGS-6

Sağlık Kurumları İşletmeciliği, sağlık sektörü ile ilgili her türlü kamu ve özel kurum ve kuruluşlarında idari işlemlerin yönetilmesini ifade eder. Sağlık Kurumları İşletmecisi ise, sağlık sektörü ile ilgili her türlü kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda idari işlemleri yöneten kişidir.
Bu programın amacı iktisat ve işletme bilgisinin yanı sıra sosyo-psikolojik hizmetler de dikkate alınarak bütüncül bir yaklaşımla sağlık kurumları işletmeciliği alanında uzmanlar yetiştirmek, ülkede bu alanda önemli bir ihtiyaç olan kalitede rekabet edebilecek donanımın gerektirdiği eğitimi vermek, öğrencilere Sağlık Kurumları İşletmeciliği konusunda yeterli uygulamalarla deneyim kazandırmak ve gerekli olan sosyal güvenlik hukuku ve sağlık mevzuatı konularında bilgi birikimi kazandırmaktır.
Program mezunlarına sağlık kurumlarını yönetebilmek için gerekli olan disiplinler arası bütüncül yaklaşım kazandırarak, sağlık kurumlarını kaliteli hizmet veren, ekonomik anlamda da başarılı ve kalitede rekabet edebilen bir işletmecilik anlayışı ile işletmelerini sağlayacaktır. Böylece evrensel kalitede yetişecek olan öğrencilerin, ülkemizde ve tüm dünyada büyümekte olan bu sektörde istihdamını kolaylaştıracaktır. Programın akademik ve teknolojik gelişmeler içerisindeki yeri, ülkemizde ve tüm dünyada gelişmekte olan bir alandır.
Aynı zamanda gerek sağlık teknolojilerinde gelişmelerin sıklığı ve gerekse sağlık kurumlarının ekonomideki payının değişkenliği bu alanı dinamik ve hızlı gelişen bir alan yapmaktadır. Programda yer alan 90 kredilik zorunlu derslerin büyük bölümü Sağlık Kurumları İşletmeciliğince verilmektedir. Seçmeli dersler ise diğer bölümler tarafından verilmektedir.
Ayrıca öğrenciler staj görmekte ve mezuniyet projesi hazırlamaktadırlar. Öğrencilere çok yönlü, kaliteli, evrensel standartlarda, alanın gerektirdiği eğitimin verilmesi ve bu programda öğrenim veren üniversitelerin sayısının az olması mezun olacak öğrencilere hem içerde hem de dışarıda iş olanakları açısından avantaj sağlayacak ve araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmalarına imkân vermenin yanı sıra kolaylıkla istihdam olmalarını sağlayacaktır. Sağlık Kurumları İşletmeciliği programını bitirenlere “Sağlık Kurumları İşletmecisi” unvanı verilmektedir.
Hızla gelişmekte olan ve sayıları her geçen gün artan sağlık kurumlarının varlığı bu alanda mezun olanlara talebi artırmaktadır. Bu bakımdan mezunlar gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında kamu ve özel sağlık kurumlarında çalışma olanağı bulabilmektedirler.
Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPSUAM) bünyesindeki, Ümraniye, Feneryolu ve Etiler’de bulunan sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde, kurum dışında da irtibat halinde bulunulan çözüm ortakları ile birlikte öğrencilerin staj yükümlülüklerinin yerine getirilmesi sağlanacaktır
İstihdam Olanakları
Mezun olan öğrenciler, kamu hastanelerinde, üniversite vakıf hastanelerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, sağlık sigortası ile ilgili birimlerinde, özel sigorta şirketlerinde, ilaç, tıbbi cihaz üreten endüstri kuruluşlarında sağlık araştırma merkezlerinde çalışabilirler.